fbpx
Pišite nam
KONTAKT
Kategorije
Modra številka
//Drži, da sončne elektrarne pozimi ne delujejo?

Drži, da sončne elektrarne pozimi ne delujejo?

Spomini na hladne dni, nižje temperature in pobeljene ulice bodo kmalu postali več kot samo spomini. Zakorakali smo v hladnejši del leta, ko so dnevi krajši, sončne svetlobe je manj, mi pa več časa preživimo v toplini doma in ustvarjamo dobrote v kuhinji, beremo knjige, si pogledamo kakšen dober film … in za vse to porabimo ogromno električne energije.

»Sončna elektrarna pozimi ne deluje« je eden izmed najpogosteje slišanih mitov o sončnih elektrarnah, obenem pa tudi eden najbolj zgrešenih. Sončna elektrarna deluje skozi vso leto, ne glede na vremenske razmere in zunanje temperature. In ne samo to – ljudje so pogosto presenečeni, ko izvedo, da se zmogljivost oziroma učinkovitost sončnih elektrarn pozimi poveča. Tudi testiranje njihove učinkovitosti poteka pri nizkih temperaturah, in sicer pri 5 stopinjah Celzija.

Sneg na modulih preprečuje prodiranje sončnih žarkov

 Če so moduli prekriti s snegom, proizvodnja električne energije ni mogoča. K sreči se sneg na modulih le redko zadrži, razlogov za to pa je več.

  1. Moduli na strehi so inštalirani pod določenim kotom. Le-ta je običajno med 15 in 45 stopinjami, zato bo sneg hitro zdrsnil.
  2. Gladka površina in dejstvo, da so moduli največkrat nameščeni na južnem delu strehe, kjer je osončenost največja, bosta poskrbela, da se bo sneg hitro stopil oziroma »odstopil« in zdrsnil.
  3. Moduli so ves čas topli, imajo tudi 10 ali 20 stopinj Celzija več, kot je temperatura ozračja. Zato, če res ne bo zametov in ogromnih količin snega, bo le-ta stopljen že takoj ob stiku z modulom.

Po nekaterih ocenah sončna elektrarna v zimskem času proizvede približno 12 % letne proizvodnje. Kot smo že ugotovili, razlog zmanjšane proizvodnje niso nižje temperature, ampak preprosto dejstvo, da je pozimi manj sončnih ur. Govori pa zimi v prid tudi informacija, da sončna elektrarna pozimi električne energije ne bo pridelovala samo s pomočjo sonca, ampak bo v električno energijo pretvarjala tudi tisto svetlobo, ki se odbija or snega.

Sončna elektrarna bo v poletnih mesecih pridelala precej več električne energije, kot je boste porabili. Ta višek bo oddala v omrežje, iz katerega ga boste v zimskih mesecih, ko je proizvodnja manjša, lahko brezplačno vzeli in uporabili.

Montaža je izredno pomembna

 Montaža sončne elektrarne je pomembna že sama po sebi in če bo izvedena kakovostno in pravilno, bomo sončni elektrarni zagotovili dolgo življenjsko dobo, pravilno delovanje in visoke izkoristke. Pravilno izvedena montaža je v zimskih mesecih še pomembnejša. Sončna elektrarna mora biti montirana tako, da prenese statične obremenitve, ki nastanejo zaradi snega, to pa je mogoče zagotoviti predvsem s kakovostno podkonstrukcijo.

Čiščenje modulov ni potrebno

Snega z modulov načeloma ni potrebno čistiti, saj se bo slej kot prej sam stopil oziroma zdrsnil. V kolikor pa se za čiščenje vseeno odločite, priporočamo, da delo prepustite strokovnjakom, ki se s tem profesionalno ukvarjajo in imajo za takšno delo vso potrebno opremo. Če se čiščenja kljub vsemu lotite sami, bodite pri tem izredno previdni. Garancija namreč ne krije škode, ki lahko nastane. Pri čiščenju nikar ne uporabljajte ostrih predmetov, prav tako pa pazite na svojo varnost, saj gre za opravilo, ki je zaradi težje dostopnosti terena in strmine lahko zelo nevarno. Svojega zdravja se za nekaj dodatnih ur sonca nikakor ne splača ogrožati.

Upamo, da smo vam odgovorili na vsa vprašanja, ki so se vam porajala in enkrat za vselej zavrgli mit, da sončne elektrarne pozimi ne delujejo. Kakovostnim panelom ne more do živega nič, tudi sneg ne.

  • 837 views
  • 0 Comment

© Moja elektrarna 2017 / Vse pravice pridržane.

KONTAKT
Zapri