×

PE Center za sončno prihodnost – Maribor
Ulica borcev 58,
2000 Maribor
info@moja-elektrarna.si

PE Center za sončno prihodnost - Brnik
Zg. Brnik 390,
4210 Brnik
info@moja-elektrarna.si

Modra številka

080 23 90

Sončna elektrarna za samooskrbo

Že 15 let skrbimo za sončno prihodnost naših strank. Naše izkušnje zagotavljajo odlično izvedbo in varnost naložbe v sončno elektrarno za samooskrbo.

0

Uspešnih projektov

Namenjena gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem

Stopite v sončno prihodnost z mojo elektrarno

Sončna elektrarna za samooskrbo je vse pogostejša in hkrati vedno bolj priljubljena izbira tistih posameznikov, ki si želijo popolne samostojnosti in neodvisnosti od dogajanja na trgu.

  • Izvedba na ključ
  • Visok prihranek
  • Neodvisnost in brezskrbnost

Namenjena je gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, ki so hkrati tudi lastniki merilnega mesta v stavbi, na kateri je nameščena sončna elektrarna za samooskrbo. Njena največja nazivna moč ne sme presegati 0,8 kratnika priključne moči merilnega mesta.

Koliko bom prihranili
z elektrarno za samooskrbo?

Izračun prihrankov je informativne narave in je narejen na dobi 30 let, kakršna je tudi predvidena življenjska doba naših sončnih elektrarn.

Iz podatkov je razvidno, da se postavitev sončne elektrarne več kot izplača. S prihrankom, ki ga bo vaša sončna elektrarna za samooskrbo ustvarila v 30 letih delovanja, boste lahko kupili nov avto, manjše stanovanje ali pa si privoščili kar nekaj brezskrbnih luksuznih počitnic.

Simulirajte delovanje sončne elektrarne v vaši hiši!

QR kodaza aplikacijo moja elektrarna

Tudi do 50% prihranka v 30 letih

Zakaj sončna elektrarna za samooskrbo?

Z lastno sončno elektrarno boste izjemno znižali stroške električne energije – tudi do 50 %, obenem pa dobili lasten trajni vir energije, ki bo vam in vašemu domu zagotavljal popolno neodvisnost.

Prav tako boste nekaj dobrega naredili za okolje, saj sončna elektrarna za samooskrbo ne proizvaja nobenih škodljivih emisij.

Pokrivanje lastnih potreb po električni energiji

Kako deluje sistem samooskrbe?

Sistem samooskrbe deluje po sistemu net meteringa oziroma neto meritev -> obračun električne energije v tekočem koledarskem letu. Postavi se sončna elektrarna za samooskrbo, ki je v prvi vrsti namenjena pokrivanju lastnih potreb po električni energiji.

Če električne energije proizvedete manj, kot je porabite, boste razliko vzeli iz omrežja in ga konec leta doplačali ob poračunu. V primeru, da boste električne energije proizvedli več, kot je boste porabili, pa jo boste oddali v omrežje in za to ne boste prejeli plačila.

Zaradi tega je načrtovanje sončne elektrarne izjemno pomembno in pametno je, da to nalogo prepustite strokovnjakom.

Kakšna bo lahko priključna moč vaše net metering sončne elektrarne, pa je odvisno od moči varovalk.

3 x 16A = 8.8 kW
3 x 20A = 11.2 kW

3 x 25A = 13.6 kW
3 x 32A = 17.74 kW
3 x 40A = 22,4 kW
3 x 50A = 28 kW
3 x 60A = 34,4 kW

Na streho ali fasado objekta

Kam lahko postavim sončno elektrarno za samooskrbo in kako velika naj bo?

Sončna elektrarna za samooskrbo se lahko postavi na streho ali fasado objekta. Če jo boste želeli postaviti kamorkoli drugam (kot so recimo tla), boste za to potrebovali gradbeno dovoljenje, kar pa bo investicijo precej zvišalo.

Izhodna moč sončne elektrarne je omejena na 80 % priključne moči odjema. Inštalirana moč sončne elektrarne je lahko tudi višja, vendar je potrebno zagotoviti, da izhodna moč ne presega priključne moči elektrarne.

To v praksi pomeni, da je lahko moč sočnih panelov višja, vendar zaradi neoptimalne lege ali porabe znotraj omrežja ne presega maksimalne priključne moči elektrarne.

Arhitekturne rešitve

Znanje in podpora

Vaša vprašanja, naši odgovori

Samooskrba s sončno energijo je proizvajanje lastne električne energije z mikro sončno elektrarno, ki je namenjena gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem. Njena največja nazivna moč ne sme presegati 0,8 kratnika priključne moči merilnega mesta.

V primeru, da letno porabite 7.000 kW električne energije, potrebujete sončno elektrarno nazivne moči 7 kW. Za takšno sončno elektrarno potrebujete strešne površine cca 50 m2. Za 1 kW nazivne moči sončne elektrarne potrebujete na strehi 6-7 m2 površine.

Ne. Električno energijo, proizvedeno s sončno elektrarno za samooskrbo, lahko porabljate za lastne potrebe in je ni mogoče prodajati. Če je boste proizvedli več kot je boste porabili, pa jo boste brezplačno oddali v omrežje. Sončna elektrarna za samooskrbo namreč deluje po sistemu net meteringa – obračunsko obdobje neto meritev zajema celotno koledarsko leto. Ker je proizvedena količina sončne energije v poletnih mesecih višja kot v zimskih, lahko viške proizvedene električne energije brezplačno porabimo takrat, ko proizvodnja ni zadostna.

Investicija v sončno elektrarno je odvisna od številnih dejavnikov, v povprečju pa se giblje okrog XXXX € kWh. Vračilna doba investicije, če upoštevamo nepovratna sredstva Eko sklada (le-ta krije 180€/kWh), pa je 6-8 let.