×

PE Center za sončno prihodnost – Maribor
Ulica borcev 58,
2000 Maribor
info@moja-elektrarna.si

PE Center za sončno prihodnost - Brnik
Zg. Brnik 390,
4210 Brnik
info@moja-elektrarna.si

Modra številka

080 23 90

Sončne elektrarne

Celovita rešitev – vse na enem mestu

Investicija v sončno prihodnost

Dovršene sončne elektrarne

Pri podjetju Enertec d.o.o. smo z blagovno znamko MOJA ELEKTRARNA v zadnjih 5 letih, napredne sončne elektrarne približali več kot 550 okoljsko ozaveščenim uporabnikom.

Ponosni smo na dejstvo, da je ogromno naših strank tudi ambasadorjev, ki so za sončno elektrarno za samooskrbo navdušili tudi svoje sosede, prijatelje, družino …

Smo strokovnjaki na področju izrabe sončne energije že več kot 10 let. Skupaj z našimi fan-i smo navdušili veliko novih uporabnikov, ki izrabljajo sončno energijo in s ponosom lahko rečemo, da nudimo sončne elektrarne s priporočilom!

10+ let izkušenj

0

Uspešnih projektov

Sledimo trajnostnim vizijam

Zakaj izbrati
sončno elektrarno?

Tehnologija s sončno energijo je v zadnjih nekaj letih izredno napredovala in doživela eksponentno rast. Postala je ena najhitreje rastočih gospodarskih panog na svetu.

  • Nižji stroški električne energije
  • Popolna samooskrba
  • Prijazne do okolja

Do leta 2050 bo v Evropi postala prevladujoči vir. Sončna elektrarna je energetska rešitev, ki skrbi za okolje in nudi visoke prihranke pri električni energiji. Z lastno sončno elektrarno boste za svoje potrebe po električni energiji poskrbeli popolnoma sami in tako postali neodvisni od dogajanja na trgu in spreminjajočih se cen.

rentgenski prikaz hiše s postavitvijo sončne elektrarne

Na 1 m2 strehe pričakujemo med 190 in 230 W moči

Ali moja streha ustrezna sončni elektrarni?

Sončno elektrarno je mogoče namestiti na katerokoli streho, ne glede na lego, naklon ali tip kritine. Da je sončna elektrarna poziconirana na najbolj optimalni legi lahko govorimo takrat, vsaj v teoriji, ko je nameščena na strehi, ki je orientirana na jug in ima naklon med 25 in 35 stopinjami.

V praksi pa je v določenih primerih rešitev na strehah, ki niso najbolj optimalne celo boljša, saj v tem primeru slabšo lego nadomestimo z večjim številom panelov ter tako povečamo proizvodnjo.

Za 1 kW inštalirane moči sončne elektrarne za samooskrbo potrebujemo 4.5 – 5.5 m2 prostora na strehi. Na 1 m2 strehe lahko pri trenutni tehnologiji in moči celic pričakujemo med 190 in 230 W moči.

Prepustite izbiro strokovnjakom

Kakšno moč sončne elektrarne naj izberem?

novodobna hiša s optimalno močjo sončne elektrarne

Ko govorimo o moči sončne elektrarne nikakor ne moremo mimo dejstva, da je izredno pomembno, da je čim bolj pravilno dimenzionirana. Če bo premajhna za vaše potrebe boste manjko morali vzeti iz omrežja in ga konec leta ob poračunu doplačati. V primeru, da boste električne energije proizvedli preveč, kot je boste porabili, pa jo boste oddali v omrežje in za to ne boste prejeli plačila.

Ravno zaradi tega je dobro, da ta del prepustite strokovnjakom, ki bodo na osnovi vaših položnic in potreb, preračunali, kako močno sončno elektrarno potrebujete za delovanje vseh aparatov in življenjski stil.

Sončna elektrarna z nazivno močjo 1 kW proizvede 1.050 kWh električne energije na leto. Če je vaša potreba po električni energiji 7.000 kWh, potrebujete sončno elektrarno nazivne moči okrog 7 kW

Da, so. Ekosklad subvencionira investicijo v sončno elektrarno v višini 180 €/h kW inštalirane moči, ki je omejena na maksimalno 80 % priključne moči. Poleg tega je mogoče pridobiti tudi kreditiranje preko Ekosklada, in sicer s subvencionirano obrestno mero. Ugodne obrestne mere za tovrstne investicija ponujajo tudi komercialne banke.

Prispevka OVE SPTE, ki sta vezana na priključno moč.

Nadzor, vzdrževanje, zavarovanje

Kaj pa varnost sončne elektrarne?

Paneli, ki sestavljajo sončno elektrarno, so testirani v najrazličnejših in ekstremnih vremenskih pogojih. Prenesejo obremenitve vetra in snega do več tisoč Pascalov. Varni so tudi pred točo, saj ima naš dobavitelji certifikat proti toči in garantira, da paneli prenesejo točo velikosti 25-55 mm oziroma 120.5-160 km/h. Tovrstne škode so bolj izjema kot pravilo. Če je sončna elektrarna za samooskrbo zmontirana pravilno in kakovostno, potem tudi nevšečnosti, povezane z zimo, na njej ne bodo pustile nobenih poškodb.

V primeru, da do poškodb vseeno pride, pa jih je potrebno odpraviti v najkrajšem možnem času, saj boste samo tako zagotovili, da letni izplen električne energije ne bo slabši.

Prav zaradi tega je priporočljivo poskrbeti za zavarovanje sončne elektrarne. Nekatere stranke to storijo v okviru zavarovanj svojih hiš, večina pa se odloči za zavarovanje sončne elektrarne za samooskrbo preko naše krovne police v okviru paketa “Nadzor, vzdrževanje, zavarovanje.”

Znanje in podpora

Vaša vprašanja, naši odgovori

Da, so. Ekosklad subvencionira investicijo v sončno elektrarno v višini 180 €/h kW inštalirane moči, ki je omejena na maksimalno 80 % priključne moči. Poleg tega je mogoče pridobiti tudi kreditiranje preko Ekosklada, in sicer s subvencionirano obrestno mero. Ugodne obrestne mere za tovrstne investicije ponujajo tudi komercialne banke.

Sončno elektrarna lahko namestimo tudi na ravno streho. To strokovne izvedemo brez poseganja v konstrukcijo oz. brez prebojev skozi hidroizolacijo. Ravna streha omogoča tudi prilagodlijo razporeditel panelov na streho, ter tako optimiramo delovanje elektrarna glede na potrebe.

Zaarovanje sončne elektrarne je vsekakor priporočljivo. Nekatere stranke to storijo v okviru zavarovanj svojih hiš, večina pa se odloči za zavarovanje sončne elektrarne za samooskrbo preko naše krovne police v okviru paketa “Nadzor, vzdrževanje, zavarovanje.” Večkrat se je namreč že izkazalo, da hišna zavarovanja niso popolna. V primeru, da se odločite za naše zavarovanje pa ste praktično brez skrbi, saj za vse poskrbimo mi – komunikacijo med izvajalci, dobavitelji, zavarovalnico … S tem pa zagotovimo tudi hitro reševanje in posledično za minimalen izpad proizvodnje električne energije, kar je bistvenega pomena. V okviru tega paketa strankam nudimo tudi preventivni pregled sončne elektrarne za samooskrbo na 2 leti.

Vaša sončna elektrarna bo varna pred točo. Naš dobavitelji panelov ima namreč certificiran test proti toči in garantira, da velikost toče do 25 mm in do 165 km/h oz. 55 mm in do 120,6 km/h vaše sončne elektrarne ne bo poškodovala. V praksi to pomeni, da lomov panelov zaradi toče ni. Poznamo primere, ko gre za naravno katastrofo, ampak takrat pred točo nič ni varno.

Čiščenja panelov na individualnih objektih ne priporočamo, saj so nakloni dovolj veliki, da za to poskrbijo meteorne vode. Prav tako ne priporočamo čiščenja snega, saj paneli v zimskem času delujejo z minimalno močjo in izplen nikakor ne upraviči izpostavljanja lastne varnosti. V kolikor se potreba po čiščenju vseeno pokaže, pa pokličite profesionalce.

Skupno sončno elektrarno lahko uporablja več sosedov in jo imenujemo skupnostna samooskrba. Postopek soglasja je nekoliko drugačen. Sicer je realnosti takih sončnih elektrarn v Sloveniji postavljenih zelo malo. Prednost je da večjo strešno površino koristi več odjemalcev, ki nimajo primernih strešnih površin. Pogoj skupne sončne elektrarne je, da so vsi bodoči porabniki priključeni na isti transformatorski postaji.

K sreči so sončne elektrarne modularne kar pomeni, da jih z dodatnimi paneli kadarkoli nadgradimo in tako povečamo njihovo moč.

Od Uredbe o samooskrbi iz leta 2016 smo postavili približno 550 sončnih elektrarn, v skupni moči približno XXXX kWh.

Sončne elektrarne so primernu tudi za večje porabnike. Kadar priključne moči presegajo maksimano dovoljeno moč po uredbi samosokrbe (3 x 65 A), je možna priključitev PX3 shemi. V praksi to pomeni da se del proizvedene energije direktno kompenzira s porabniki na lokaciji, proizveden višek pa se bo proda na trgu. Tako je cena električne energije v realnem času za uporabnika minimalno odvisna od cen električne energije na trgu. Naložbe so podprte s neporvratnimi sredstvi (javni razpisi).